Niekoľko tisícročná tradícia, spojenie východných a západných chutí a vplyvy rôznych kultúr formujú už stáročia tureckú kuchyňu, ktorá je plná harmonických chutí a čerstvosti. Cestovanie a pôžitok z jedla k sebe jednoducho patria, pričom každý kút sveta prináša odlišnú prípravu jedál dotvárajúcu samotnú kultúru národa. Ponor sa  do ulíc Istanbulu a vychutnaj si orientálnu chuť jednej z najobľubenejších kuchýň sveta.

Istanbul ovocie trh

Istanbul ako brána medzi Európou, Áziou a spojením s Blízkym východom sa stal obchodným centrom sveta, ktoré bolo poslednou zastávkou obchodníkov z Číny, Indie, či Perzie cestujúcich po hodvábnej ceste. Tak sa spojili príchute a ingrediencie z celého sveta, ktoré spolu s množstvom prírodných surovín vyformovali dnešnú tureckú kuchyňu. Istanbul sa pýši svojou zmesou pouličných jedál, ktoré sú žiarivým príkladom kulinárskej histórie.

Chai - turecký čaj

Čaj je základom tureckého spoločenského života, či už v sprievode s raňajkami, počas stretnutí s priateľmi, alebo ako súčasť ochodných rokovaní, kedy obchodníci ponúkajú svojim zákazníkov čaj na znak pohostinnosti. Počas prechádzok uličkami bazárovej štvrti ma míňajú chlapci so striebornými podmosmi a malými pohármi plnými horúcim čiernym čajom. Ten sa dochucuje mliekom, citrónom a kockou cukru. Miestne trhy však ponúkajú okrem čiernej klasiky aj kombinácie ovocných, korenistých alebo bylinných čajov, ktoré môžeš v každom správnom stánku ochutnať. 

turecko caj

Simit

Chrumkavý praclík pečený v kamennej peci rozvoniava po celom meste Istanbul, kde ho predávajú predajcovia tlačiaci biely vozík, či obchodníci s táckou na hlave. Praclíky doplnené sezamom, hroznovou melasou, plnený syrom, alebo čokoládou sú už stovky rokov súčasťou tureckého života a dnes sú najrozšírenejšou pochúťkou v celom Istanbule. Táto jednoduchá alternatíva raňajok je však "jednodňová" záležitosť, pretože čerstvo chutí najlepšie - chrumkavý zvonka a jemný zvnútra...

simit istanbul

Balik Ekmek

Ryby boli vždy moja parketa a ochutnať rybí sendvič z grilovanej bielej ryby, doplnený čerstvou zeleninou a bielym pečivom sa stáva nielen chuťovým, ale aj kultúrným zážitkom. Ryby sú čerstvé, ľahko ochutené, grilované a predávané v pestrofarebných loďkách pohojdávajúcich sa na vlnách rieky Bospor. A aj toto naozaj jednoduché jedlo má svoju históriu: v období prekvitania úlovkov si rybári zriadili dočasné grily na palubách svojich lodí, odkiaľ začali ryby ponúkať všetkým hladným krkom v okolí.

istanbul balik ekmekTursu alias zelenina náleve

Nekonečný zoznam najrôznejšej zeleniny v kyslo-slanom náleve je predjedlom, doplnkom k hlavnému jedlu, či ako zriedená šťava "Tursu suyu" s kúskami zaváranín bežným nápojom. Obrovské sudy s nakladanou zeleninou a poháre s plávajúcou kapustou, či uhorkou zdobia nielen ulice, ale aj výklady obchodov, ktoré svojim usporiadaním a farbami priam volajú dychtivých návštevníkov. 

istanbul pickles

Kebab, Döner, Swarama?

Vždy som rozmýšľala aký je vlastne rozdiel medzi Kebabom a Gyrosom, nehovoriac o ďalších možných variáciách ako sú Döner, alebo Shwarama. V čom sa ukrýva to tajomstvo? Väčšie, menšie kusy mäsa, a predovšetkým odlišné korenie... Kebab má mnoho podôb a s výnimkou Döneru sa na rozdiel od Gyrosu netočí do wrapu. Kebab je tradičné mäso grilované na špízy, pričom Döner v preklade znamená rotujúce mäso, pečené na otvorenom ohni a doplnené množstvom čerstvej zeleniny. Každopádne nech je rozdiel aký je, Istanbul ponúka z každej podoby dostatočné množstvo s vôňou nesúcou sa ulicami mesta.

istanbul kebab

chlieb na doner istanbul

Ayran - národný nápoj Turecka

Studený a slaný jogurtový nápoj sprevádza mastnejšie jedlá z mäsa, kedy jeho množstvo vody a soly poskytuje vitamíny a baktérie pre ešte lepšie trávenie. Turecko je vraj rodiskom jogurtu a ayran je jeho dokonalým obrazom. Okrem toho je všadeprítomným nápojom a tvorí obľúbenú kombináciu s kebabom. Ako jeden z najpopulárnejších nápojov od čias nomádov sa nemenil už takmer tisíc rokov. 

ayran istanbul kuchyna

Lahmacun - turecká pizza?

Tenké cesto doplnené mletým mäsom, cibulou, paradajkami a petržleňovou vňaťou vytvára tureckú podobu pizze, ktorá sa od tej našej predsa len trošku líši. Nie je na nej žiadna omáčka, alebo syr. Pečie sa v tehlových, alebo prírodných drevených peciach a podáva sa so šalátom. PS: pri jedení zabudni na vidličku a nôž :)

Lokum

Malé kocky pripomínajúce želé tradične osladené medom, melasou, ružovou vodou, alebo citrónovou kôrou svoj pôvod datujú do ďalekej minulosti osmanskej ríše. Doplnené sú chrumkavými pistáciami, kokosom, vlašskými, alebo lieskovými orechmi, zázvorom... a potom sú prevalené do múčného cukru. Hovorí sa, že lokum sa prvýkrát objavilo práve v Istanbule, po otvorení jednej z miestnych cukrární a tieto malé pestrofarebné kocky dostali pomenovanie "kúsok radosti".

lokum turecko kuchyna cestovanie

Baklava

Lístkové cesto ochutené cukrovým sirupom v mnohých tvaroch, veľkostiach, či príchutiach vykúka takmer z každého výkladu s cukrovinkami, ktoré sú nielen v Istanbule, ale aj v celom Turecku veľmi obľúbené. Kde inde by však táto sladká radosť vznikla keď nie v samotnom srdci Turecka Istanbule? A to v paláci Topkapi počas slávnostného sprievodu nazvaného Baklava Alayi.

baklava istanbul turecko

Ak sa ti článok páčil, budem veľmi rada ak ho posunieš ďalej. O svoje cestovateľské zážitky sa môžeš podeliť v podobe komentára! Ak si chceš prečítať články medzi prvými a cestovať spolu so mnou klikaj SEM. 

 

 

Follow me

Pridaj sa aj ty a cestuj spolu so mnou!

Zle vyplnená emailová adresa.


O mne

Ahoj!
Toto sú moje zápisky z ciest a miest, o mne, o ľuďoch a o všetkých mojich zážitkoch. Keďže je svet veľký, mojim snom je ho prebádať celý. Objavovať jeho krásy, zákutia, vône, chute...Tak buď vítaný/á a uži si ho spolu so mnou!

FOLLOW ME

© www.hereisnika.sk 2016. Všetky práva vyhradené. profile 01
Created by Danes Creative elements.